Banner

Reteta Zilei

1. Salata cu fasole rosie
    : Salate
    Created: Apr 15, 2018
Citeste mai departe...
Banner

Bancul zilei

1. Proportie
    : Diverse
    Created: Apr 15, 2018
Citeste mai departe...
Banner

Bursa de transport

1. Nelu
    : Bursa de transport
    Created: Apr 9, 2017
2. gabor dorin
    : Bursa de transport
    Created: Nov 8, 2016
3. NATEA D. IOAN II
    : Bursa de transport
    Created: Jul 27, 2016
Citeste mai departe...
Banner
Banner

L&T Consulting

Banner
Banner
Banner
www.sebesul.ro
Immobiliare PDF  Array Imprimare Array

Compania Best inwest sebes strada avram iancu.....

 
Neolitic PDF  Array Imprimare Array

 Localitatea Sebes, situata într-o regiune depresionara, aproape de varsarea Secasului în râul Sebes, se înscrie în categoria celor mai importante orase din sud- vestul Transilvaniei. Datorita unui cadru natural primitor si a asezarii sale la întrepatrunderea unor importante cai de comunicatii (15 km pâna la Alba Iulia si 55 km pâna la Sibiu), zona Sebes a fost locuita înca din cele mai vechi timpuri.

 

Descoperirile arheologice au scos la iveala obiecte din epoca neolitica (Cultura Vinca- Turdas) si din eneolitic (Cultura cu ceramica pictata de tip Petresti). În epoca metalelor, aici se dezvolta importante comunitati apartinând Culturilor Cotofeni, Wietenberg, Noua si primei vârste a fierului (Hallstatt).

 

Din cea de-a doua vârsta a fierului (Latene), descoperirile abunda, cel mai important sit descoperit fiind cel de la Capâlna (la circa 18 km sud de Sebes) unde, pe dealul Ghergheleu, la o altitudine de 610 metri, se afla o importanta cetate dacica, parte componenta a sistemului defensiv din Muntii Orastiei.

 

 

Istoria bisericii incepe în a doua jumătate a secolului al 12-lea  cand pe malul stâng al raului Sebes se asaza colonistii germani veniti din zona Baden-Durlach. Constructia Biserici a fost inceputa la 1210 in mijlocul unui cimitir deja existent si initial cladirea a fost alcatuita din trei nave  construite in stil roman fara clopotnita. Arcadele in forma de semicerc ale navei intermediare se mai pot vedea si astazi precum si baza celor doua turnuri  de vest, care au fost adaugate la 1235. 

 După ce biserica a fost distrusa în anii 1241-1242 de invazia mongola sa început în jurul anului 1255 o reconstrucţie in stilul gotic timpuriu Cistercian. În această a doua etapă de constructie sub îndrumarea architectilor din Kerz biserica a fost inaltata si in nava principala se construiesc bolti in forma de cruce, asemanatoare celor din manastirea cistercerciana din Kerz. Se mai construieste si o sacristie pe partea de nord şi o capela inchisa  pe latura de sud dar aceste constructii sunt in urmatoarea perioada demolate. Pe fatada vestica sa renuntat la constructia celor doua turnuri si in locur lor sa construit un singur turn cu rol de clopotnita.

In aceasta forma si marime a ramas  Biserica aproximativ 100 de ani dupa care din cauza situaţiei economice prospere a oraşului se hotaraste marirea bisericii. Deşi este cunoscut faptul că sebesul era renumit prin manufacturile sale in toata tara iar situatia economica era prospera orasul  fiind pe locul trei ca situatie economica in transilvania, este încă uimitor ce dimensiuni de amploare ia a treia etapa de constructie si marire a bisericii in perioad 1370 -1382 - Corul bisericii de  28.5m lungime, 13, 7 metri lăţime şi 15 metri în înălţime era unul dintre cele mai mari din Transilvania. Constructiile ulterioare de marire a bisericii nu au mai putut fi finalizate din cauza atacului turcilor din 1438 condus de Sultanul Amurath II, oraşul fiind distrus şi scazand numarul populatiei. Amenintarea turca ii determina pe oraseni sa investeasca in urmatoarea perioada mai mult in fortificatii constructia bisericii ramanand in urma.. Abea 15 ani mai taraziu, în anii 1453-1464, sau reluat lucrarile. Având în vedere că mijloacele financiare pentru marirea naosului nu mai erau suficiente, sau inaltat navele laterale din biserica veche si s-au legat  cu corul gotic conectat, astfel încât discrepanţa dintre corul mare şi  naosul mai mic  sa fie oarecum compensate.     

Cercetările arheologice au dovedit faptul că în prima jumătate a secolului al XV-lea biserica a fost înconjurată de un zid destul de înalt, înzestrat cu o serie de metereze. Se pare că în 1523, în urma unui cutremur, unul din stâlpii de lângă altar s-a prăbuşit, ceea ce a dus la refacerea lui şi tot odată la o înălţare faţă de nivelul iniţial al bisericii. În această perioadă a fost realizat şi cel mai mare altar din Transilvania cu o înălţime de aproximativ 13 metri şi cu o lăţime de aproape 6 metri.

 
Muzeul Sebes - Casa Zapolya PDF  Array Imprimare Array
Citeşte mai mult...
 

 

Rezervatie geologică si geomorfologica, la cca 3 km de Sebes (25 ha), pe Dealul Plasii, pe drumul ce leaga aceasta localitatea de satul Daia Romana, in partea de nord. Rapa Rosie este o rezervatie geologica, declarata monument al naturii (1969), cu o suprafata de 10 ha. Peretii sai au inaltimi cuprinse intre 80 si 100 m. Apa ce sapa in lutul colinei in jur de 60 milioane de ani, lasa in urma trecerii ei forme ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare rosiatica. Hauri adanci se deschid in stanga si dreapta, iar apa de ploaie formeaza paraiase sangerii, care se pravalesc in fundul vagunilor cu un zgomot sinistu. Pasarile au sapat in lut zeci si zeci de gauri. Aici traiesc plante rare (Ephedra distachya, Centaurca atropurpurea, Dianthus serotinus, si o specie rara de Cephalaria radiata si de feriga -Asplenium adiantum nigrum). Coborarea spre pod, peste apa Secasului atrage atentia asupra tunelurilor sapate de apa de ploaie, care cu timpul se surpa formand santuri enorme.

 Hidrografia este reprezentată de râul Secaşul Mare cu o lungime de 42 km şi o suprafaţă a bazinului de 581 km2, dar care are un debit redus din cauza cantităţii de precipitaţii foarte reduse, ce cade în Podişul Secaşelor. Existenţa Râpei Roşii este legată de eroziunea regresivă a unui torent, afluent dreapta al Secaşului Mare.

 De-a lungul timpului Rapa Rosie s-a dezvoltat intr-o atractie turistica tot mai des aleasa de zburatorii cu parapanta si cu deltaplanul, care decoleaza de pe dealurile din fata Rapei Rosii si survoleaza astfel tot orasul si dealurile din jur.  

                       

 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Banner

Oferte masini:

1. Vand VW.Polo
    : Vanzare/Cumparare/Masini
    Created: Mar 30, 2015
2. Vand Opel Astra
    : Vanzare/Cumparare/Masini
    Created: May 31, 2014
3. Vand motoscuter
    : Vanzare/Cumparare/Masini
    Created: Nov 25, 2013
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Oferte animale:

1. ofer spre adoptie
    : Oferte animale
    Created: Nov 23, 2013
2. VAnd Porci Vietnamezi
    : Oferte animale
    Created: Mar 31, 2013
3. Vand pui shar pei
    : Oferte animale
    Created: Jan 10, 2012
Citeste mai departe...
Banner
Banner
Banner

Curs Valutar BNR

Tabloul saptamanii


GARBOVA -Biserica...

: Tabloul Saptamanii
Created: Mar 13, 2014

Citeste mai departe....
Banner

Locuri de munca:

1. Un job profitabil
    www.creamstudio.ro
    : Locuri de munca
    Created: Feb 9, 2018
2. Cream Studio
    www.creamstudio.ro
    : Locuri de munca
    Created: Nov 26, 2017
3. ...
    www.cekal.pl
    : Locuri de munca
    Created: Jun 28, 2016
Citeste mai departe...
Banner

Vanzare/cumparare/inchiriere/diverse

1. Selen Concept
    selenconcept.ro
    : Vanzare/Cumparare/Diverse
    Created: Nov 26, 2017
2. Grapa cu discuri...
    www.MadaraGroup.ro
    : Vanzare/Cumparare/Diverse
    Created: Aug 26, 2015
3. Monmag
    www.monmag.ro
    : Vanzare/Cumparare/Diverse
    Created: Feb 6, 2015
Citeste mai departe...
Banner
Banner
Our Network: Matratzeninfo | Best Invest Imobiliare | Magazinul BeKid | Cazare la hotel Turn Sebes | Rumänien Reisen | Traducatori autorizati | Geam termopan Sebes | Biciclete Sebes | Moda Sebes | Cofetarie Sebes | Tehnica dentara | Ginecolog Sebes | Taxi Sebes | maxgsm.ro | Imbracaminte Sebes |Stellenangebote Ärzte | Architekturvisualisierung | Apartements Vienna | Topografie Sebes |
Director web
Web-Design Oltean

Copyright © 2009-2015
All Rights Reserved.